Juha Kujanpää (b.1974) is a Finnish composer and musician who operates masterfully in the no-man’s land between folk music, jazz and rock.

Kujanpää’s most recent works include his solo albums “To Where My Wings Will Take Me” (Niin kauas kuin siivet kantaa), 2017, “Goldwing” (Kultasiipi), 2015 and Tales and Travels” (Kivenpyörittäjä), 2013. “Tales and Travels” was selected as one of the best albums of 2013 by the leading Finnish newspaper, Helsingin Sanomat. The band, Juha Kujanpää Ensemble, was also nominated as the Band of the Year of Kaustinen Folk Music Festival 2014.juhakujanpaa2FLIP1

Kujanpää's music has been released lately also on folk music influenced albums Karuna: “Tuulispää" (2016), Kirjava lintu: “Unilintu” (2012), Osiris-trio: “Synty” (2011) and Karuna: Hyvää matkaa (2010). His vocal music composed to poems of Finnish poets has been released on “Kirjava lintu” (2007) (poetry by e.g. Helvi Hämäläinen, Hannele Huovi, Lauri Pohjanpää) and Kentauri: “Että rauha pysyisi” (2004) (poetry by Pentti Saarikoski).

Kujanpää’s works for theatre over the last few years include a new musical for Oulunkylän yhteiskoulu (2017), “Samaa maata, toista heimoa” (Draamaräätälit & Ritvalan kööri, Valkeakoski 2016), “Lauluja Kalliosta” for Theatre Pensas and Suomen Setlementtiliitto (2015), “Kiitolaukkaa kipitikolkkaa” (2014) and “Zukkapaitupumbula” (2012), dance performances for children, Loiske Ensemble, “An Operetta for Hope / Toivon operetti” (Rovaniemi Theatre 2011, Radio Theatre/Yleisradio 2010, Helsingin taiteellinen teatteri 2008).

Kujanpää is working as a musician in bands Karuna, Teija Niku Quartet, Captain Cougar, Ikiranka, Ville Ojanen & Kameleontti, children music band FlipFlop and improvisation theatre group Häpeämättömät. He has performed as a guest musician on albums by e.g. Dave Lindholm, Nikolai Blad, Riku Keskinen, Dile Kolanen and Joakim Berghäll.

Selected discography:

2017 Juha Kujanpää: Niin kauas kuin siivet kantaa (Eclipse)
2017 Nikolai Blad: Kotiinpaluu (Karkia Mistika)
2017 Teija Niku: Memento
2016 Karuna: Tuulispää (Kuu Records)
2016 Ville Ojanen: Kameleontti
2015 Juha Kujanpää: Kultasiipi – Goldwing (Eclipse)
2015 Flip Flop: Flip Flop
2014 Pekka Nättinen: Usein kasvoin – Many Faces
2014 Captain Cougar: Åkerblomrörelsen (Pinetree)
2013 Juha Kujanpää: Kivenpyörittäjä – Tales and Travels (Kuu)
2013 Joakim Berghäll: Dialogues I (Boulder Music)
2013 Kari Haapala: Ansa (Sirppisiipi)
2012 Dave & Calle Lindholm: The Blue CD (TUM)
2012 Kirjava lintu: Unilintu (Kuu Records)



 

 

2011 Nikolai Blad: Asunnoista puheenollen (Karkia Mistika)
2011 Isis-trio: Synty - The Legend of Birth (ISIS)
2010 Karuna: Hyvää matkaa (Ääniä Records)
2010 Captain Cougar: Of Dreams Long Gone (Pinetree)
2009 Dile Kolanen: Both Sides (Elastic House)
2009 Ville Ojanen: Hero (Seita Music)
2008 Saarikorpi Brom: Water Music (BROM)
2007 Kuha.: Tieteen puolesta - fiktiota vastaan (Kioski)
2007 Kirjava lintu: Kirjava lintu (Kiima-levyt)
2005 Ville Ojanen: Rautavaara (Seita Music)
2004 Kentauri: Että rauha pysyisi (Signal to Noize)
2002 Tuomo Dahlblom: Tuomo Dahlblom (Texicalli)
2000 Kentauri: Hirvikantaa on vähennettävä (Signal to Noize)
2000 CNCD: Harmaa vyöhyke